Chiagrød med rabarberkompot
Denne kolde køleskabsgrød er dejligt nemt morgenmåltid, som kun kræver få minutters forberedelse aftenen forinden. I denne opskrift er grøden lagt i et lag sammen med en hjemmelavet rabarberkompot, som sagtens kunne skiftes ud med frisk frugt eller andre typer af kompot. Når chiafrøene kommer i kontakt med væske udvider de sig, og binder over 10 gange deres egen vægt i væske, hvilket fører til en større mæthed. Chiafrøene bliver geleagtige i konsistensen, når de har suget væsken til sig, men bevarer stadig sine sprøde frø. Chiafrø er et lille, men meget næringsrigt frø fyldt med blandt andet omega-3 fedtsyrer, kostfibre, calcium og proteiner.
Grøden kan også bruges som et lækkert eftermiddagsmellemmåltid eller som en fin dessert.
RABARBERKOMPOT
Du skal bruge (1 glas):
2 dl rabarber
1 tsk. ren vaniljepulver fra Urtekram
3 spsk. rørsukker
Fremgangsmåde
Skyl rarbarberne og skær dem i 1cm stykker. Kom rarbarber, vaniljepulver og rørsukker i en lille gryde og rør det godt sammen. Kog rabarberkompotten op under omrøring og lad det koge i ca. 5 minutter alt afhængig af hvor udkogt du ønsker rabarberne. Lad kompotten køle af og kom den i en lufttæt beholder.
Rarbarberkompotten kan opbevares på køl i et par uger. Den kan også bruges som topping på skyr og grød eller bruges som marmelade.
CHIAGRØD
Du skal bruge (1 portion):
1 dl skyr
1 dl mælk
2 spsk. sorte chiafrø fra Toftkær
½ tsk. ren vaniljepulver fra Urtekram
1 spsk. mandler fra Urtekram
Fremgangsmåde
Bland skyr, mælk, chiafrø og vaniljepulver sammen i en skål. Rør godt rundt og stil den på køl med låg på natten over. Næste morgen tages grøden ud af køleskabet. Mandlerne ristes og hakkes groft. Chiagrøden anrettes i et glas ved at komme halvdelen af grøden i glasset, dernæst 2 spsk. rabarberkompot og til sidst den anden halvdel af grøden. Top den med de hakkede mandler.