Hjemmefarve guide! Sådan læser du farvekoden
Har du nogensinde overvejet hvad tallene på din hjemmefarve betyder? Mange overser denne del og bliver fanget af billedet med det smukke hår på pakken – hvilket er forståeligt nok. Men tallene på hårfarven er faktisk vigtige at forstå, da de har en afgørende betydning for det endelige farveresultat.
Som frisør lærer man tidligt at tolke disse tal, men desværre er der mange ufaglærte, der kaster sig ud i hjemmefarvninger uden at vide hvordan man læser dem. Derfor vil jeg nu give dig en begyndervenlig indføring i farveteori.
En hårfarve er nemlig ikke bare en hårfarve, og vi kan desværre ikke nøjes med at vælge ud fra billedet på pakken og dermed forvente, at det er det resultat vi får. Vi er nødt til at se nærmere på, hvad der står på pakken. Der findes nemlig mange farvetyper, som jeg anbefaler, at du tager et kig på først. Hvis du ikke kender de forskellige farvetyper, kan du læse mere om dem her.
Grundfarver
I denne indføring i farveterapi vil jeg først fortælle om vores grundfarver, som også er de farver vi ser som det første tal på pakken med hjemmefarve. Vi bruger grundfarverne til at vurdere, hvilken tonehøjde vores hår er på nu, og hvor vi godt vil ende. De går fra 1-10, og kan sættes op som en farvetabel således:
1 = Sort
2 = Sortbrun
3 = Mørkebrun
4 = Brun
5 = Lysebrun
6 = Mørkeblond
7 = Blond
8 = Lysblond
9 = Meget lysblond
10 = Ekstra meget lysblond
Så denne tabel kan vi bruge til at læse, hvilken farve der er i selve pakken, hvilket er helt essentielt, når det kommer til hjemmefarvning.
Reflekser
Men vi er endnu ikke færdige med farveteorien - langt fra faktisk. For en hårfarve indeholder som oftest ikke blot en grundfarve. Den har også ofte et komma, skråstreg eller punktum efterfulgt af et eller to tal mere. Opsætningen af tallene afhænger af producenten, men de fortæller os om de primære og sekundære refleksfarver – altså hvilken nuance selve grundfarven har. For at give dig et visuelt billede kan du måske forestille dig, at en lyshåret både kan have et varmt skær, ligesom honningblond, men også sagtens kan være kold og mere asket i farven. Denne nuance er sammensat af reflekserne.
Refleksernes tal kan også opsættes i en tabel, så vi ved hvad de betyder:
1 – Ask (Blå)
2 – Iriserende (Violet)
3 – Gylden (Gul)
4 – Kobber (Orange)
5 – Mahogni (Rød-violet)
6 – Rød (Rød)
7 – Grøn/Blå
Så hvis vi har en hjemmefarve som hedder 6,35 på pakken, så kan vi læse i vores grundfarve, at 6 er en mørkeblond. Det første tal efter kommaet er 3, hvilket er den primære og dominerende refleks, er gylden, og den sekundære refleks er 5, er mahogni. Denne farve vil man kalde en mørkegylden mahogniblond.
For lige at gøre det ekstra avanceret, så kan refleksfarverne også indeholde et ’0’.
,03 - hvis ’0’ står først, betyder det at refleksfarven er let gylden.
,30 – hvis ’0’ står til sidst, betyder at farven er intens gylden.
Så her er det vigtigt at tage stilling til, hvor gylden man egentlig vil have sin farve i håret.
Alle farver som er over 10 i grundfarven er lysningsfarver, og de kan altså kun bruges i et naturhår, som aldrig har været farvet før. De har også ofte en refleksfarve, som betyder det samme som i tabellen ovenfor. De hedder ofte 11,12 eller 12,01 osv.
De kolde hårfarverfarver
Blå, grøn og violet.
De varme hårfarver
Gul, orange, mahogni, rød og mocca.
Farvestjernen: Hvilke farver ophæver hinanden?
En anden smart metode inden for farveteorien, som vi frisører bruger hele tiden er farvestjernen. Farvestjernen bruger man til at se, hvilke farver som ophæver hinanden.
Du kan også selv bruge farvestjernen til at ændre i din nuværende refleksfarve i håret. For at give dig et eksempel, så bliver mange lyshårede med tiden mere gyldne i refleksen, og ønsker at få den kolde og rene refleks tilbage.
Her kan vi bruge farvestjernen til at se hvad der ligger overfor hinanden. Gul hedder i vores refleksfarve ’gylden’, og på den anden side ligger violet, som hedder ’iriserende’ og ,2 i refleksfarven. Så for at ophæve det gyldne skal vi bruge en farve med en iriserende refleks.
Komplementærfarver
Gul = violet
Grøn = rød
Blå = orange
Det er sikkert noget af en mundfuld med alt dette farveteori, men som sagt er en hårfarve ikke bare en hårfarve, så derfor er det så vigtigt, at sætte sig lidt ind i, hvad farverne egentlig står for.
Jeg håber at denne artikel har gjort dig mere sikker i dit valg omkring hårfarve, og kan hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning, så du får et smukt resultat!