Luksus dadelkugler med hampefrø
De her dadelkugler er stærkt vanedannende! De stiller i den grad den søde trang, og selvom de indeholder en del naturligt sukker og sunde fedtsyrer, så bidrager de, i modsætning til slik og kager, med en masse sunde næringsstoffer.
Dadelkuglerne er rullet i afskallede hampefrø. Hampeplanten, Cannabis Sativa, er indenfor de seneste år blevet den nye superfood. Mange forbinder hamp med udvindingen af marihuana fra bladende, men hamp er faktisk en ældgammel kornsort. De afskallede hampefrø er fyldt med omtrent 45% sunde essentielle fedtsyrer fra både omega-3 og -6, der virker kolesterol sænkende. Hampefrø indeholder omtrent 35% protein, herunder alle 10 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, men skal have tilført via kosten. Det vil sige, at proteinindholdet i hampefrø er af høj kvalitet, hvilket er meget usædvanligt for plantebaserede afgrøder. Derfor kan hampeprotein være et rigtig godt supplement for vegetarer, veganere eller generelt som erstatning for animalsk protein. Desuden indeholder hampefrø også fibre og E-vitamin.
Hampefrø har en rund og fyldig smag af nødder og kan bruges som alternativ til andre kerner og frø. De kan bruges til bagning af brød eller knækbrød, i fars, smoothie, grød eller som topping på din morgenmad eller på salater.
Du skal bruge (28 dadelkugler)
1 pose (250g) økologiske dadler fra Urtekram
30g økologiske gojibær fra The Raw Chocolate Co
40g økologiske tranebær fra urtekram
30g økologiske macadamianødder fra Urtekram
30g økologiske cashewnødder fra Urtekram
2 spsk. økologisk koldpresset kokosolie fra Urtekram
2 spsk. økologisk mandelmel fra Urtekram
Vand
Topping
½-1 dl afskallede økologiske hampefrø fra Original Chia
Andre alternativer til topping
Finthakkede pistaciekerner fra Trope, kakaopulver, lakridspulver, kokosmel eller frysetørrede bær.
Fremgangsmåde
Hak dadler, tranebær og gojibær i mindre stykker og kom det i en gryde med 4 spsk. vand. Lad det koge op indtil det bliver blødt, så det bliver nemmere at blende.
Kom macademianødder og cashewnødder i en blender eller minihakker og blend dem finthakkede. Kom dernæst dadler, tranebær, gojibær, kokosolie og mandelmel i blenderen og tilsæt vand undervejs indtil massen er ensartet. Tilsæt eventuelt mere vand hvis massen virker for tør. Det kan være en udfordring at blende massen, og det er vigtigt, at du holder pause med at blende undervejs, så du ikke brænder din blender eller minihakker af. Når du holder pause med at blende, kan du skrabe siderne af massen ned, så det hele bliver blendet til en ensartet masse.
Kom hampefrøene på en tallerken, så kuglerne nemt kan trilles heri. Tril små mundrette kugler af massen. Massen kan være klistrende – et godt tip er at skylle hænderne så de er let fugtige, så bliver kuglerne nemmere at rulle. Tril dadelkuglerne i hampefrø eller andet topping. Opbevar dem i køleskabet i en lufttæt beholder. Lad dem gerne trække et par timer før de nydes.