Müslibarer fyldt med sunde fedtsyrer
Sommeren er forbi, hverdagen er startet igen og for manges vedkommende betyder det medbragt mad på enten job eller skole. Disse müslibarer er et fint lille indslag som et sundt alternativ, når lækkersulten melder sig hen på eftermiddagen. De er nemme at lave, og kan opbevares i en tætlukket beholder. De købte müslibarer indeholder ofte mange tilsætningsstoffer og raffineret sukker. Fordelen ved at lave dem selv er, at du præcist ved hvad de indeholder.
Müslibarerne indeholder en masse forskellige nødder, som bidrager med sunde fedtsyrer, også kaldet umættede fedtsyrer. Især de essentielle umættede fedtsyrer omega-3 og omega-6 er vigtige at indtage igennem kosten, da kroppen ikke er i stand til at danne dem selv.
De sunde fedtsyrer virker forebyggende overfor en lang række processer i vores krop. Blandt andet består vores hjerne hovedsageligt at fedt, og cellemembranerne i hjernen har brug for tilførsel af de essentielle fedtsyrer. Det forbedrer hukommelsen og forebygger demens og depression. Derudover virker de sunde fedtsyrer kolesterolsænkende, da de sænker det dårlige LDL kolesterol og øger det gode HDL kolesterol. Det sunde fedt virker forebyggende mod hjertekar-sygdomme, da risikoen for at udvikle blodpropper mindskes.
Müslibarerne indeholder spelt, som holder blodsukkeret stabilt i løbet af dagen. Det kan mindske sukkercravings sidst på eftermiddagen.
Naturligvis skal det sunde fedt spises i moderate mængder, da det indeholder væsentlig flere kalorier sammenlignet med kulhydrat og protein.
Du skal bruge (10 müslibarer):
- 1 dåse (305 ml) kondenseret mælk (den søde variant)
- 50g økologiske mandler fra Urtekram
- 40g økologiske valnøddekerner fra Urtekram
- 50g økologiske cashewnødder fra Urtekram
- 20g økologiske hakkede gojibær fra The Raw Chocolate Co
- 80g økologiske søde tranebær fra Urtekram
- 4 spsk. økologisk kokosfibermel fra Urtekram
- 4,5 dl økologisk muesli med daddel og kokos fra Urtekram
Fremgangsmåde
Hak mandler, valnødder, cashewnødder, gojibær og tranebær groft. Lun den kondenserede mælk i en gryde (til omkring 40 grader). Kom mandler, valnødder, cashewnødder, gojibær, tranebær og kokosmel i gryden og rør rundt . Tilsæt müslien lidt af gangen indtil konsistensen er klistret men hård at røre i.
Find et ildfast fad i størrelsen 23x20 cm og beklæd det med bagepapir. Kom massen i fadet, gør hænderne våde og pres massen flad. Massen skal bages i ovnen ved 125 grader i 1 time. Lad dem køle af i minimum 15min. og skær massen ud i ønskede stykker, og opbevar müslibarerne i en tætlukket beholder./p>