Proteinbarer - Perfekte til dig der styrketræner
Måske ønsker du at tabe dig, men stadig bibeholde muskelmasse, måske ønsker du at tage på i vægt eller også er dit fokus at tabe fedt, opbygge muskler men vedligeholde din vægt. Uanset hvad dit mål er, er det vigtigt, at du har energi nok, på dage hvor du træner. Hvis du ligger i kalorieunderskud på de dage, hvor du styrketræner, er det ren og skær spild af tid, hvis dit ønske er at opnå en større muskelmasse. Sørg derfor for at få dit energibehov dækket, så du ikke ligger i underskud. Hvis du ønsker at tabe dig i vægt samtidig, kan du i stedet indtage mindre energi, på de dage hvor du ikke træner.
SKAL JEG SÅ SPISE UDELUKKENDE PROTEIN?
Svaret er nej! Det er stadig vigtigt at spise varieret af både fedt, protein og kulhydrat, da de alle har forskellige funktioner i kroppen.
Proteiner til genopbygning
Kroppens og musklernes vigtigste byggesten er proteiner. Når du styrketræner, sker der en nedbrydning af dine muskler for at de kan genopbygges og dermed blive stærkere. Denne genopbygning har behov for proteiner, og det er derfor vigtigt, at du ikke er i underskud på protein.
Kulhydrat må ikke glemmes!
Kulhydrater er dog mindst lige så vigtige inden og efter træning. Kulhydrater er især vigtige ved udholdenhedstræning, men det er en stor misforståelse, at de ikke også har betydning for styrketræning! Kulhydrat omsættes mest effektivt til energi. Hvis du ikke har tilstrækkeligt i kroppen, vil kroppen i stedet tære på proteinet som energikilde, og dine muskler vil nedbrydes.
Det essentielle fedt
Sidst men ikke mindst, må man ikke glemme det vigtige fedt. Det essentielle fedt kaldet omega-6 og -3 kan kroppen ikke selv danne. Det er vigtigt at få nok at det, da fedtet stimulerer hormoner i kroppen.
Jeg har lavet en opskrift på nogle super lækre hamp proteinbarer fyldt med god næring, som er perfekte efter træning. Barrene er fyldt med protein især fra cashewnødder, chiafrø og hamp proteinpulver. De indeholder hurtigt optageligt kulhydrat blandt andet i form af dadler, tørrede abrikoser og ahornsirup. Ligeledes bidrager cashewnødderne med de gode essentielle fedtstyrer omega-6 og chiafrøene med omega-3 fedtsyrer.
Du skal bruge (12 barer):
150 g usaltede cashewnødder
85 g dadler uden sten
60g søde abrikoser
2 spsk økologisk kokosolie fra Urtekram
50 g kokosmel
80g chiafrø
100 g hamp proteinpulver
3 spsk god kakaopulver, evt. raw kakao
1,5 dl vand
½ dl ahornsirup(akaciehonning kan også bruges)
Topping: gojibær
Rist cashewnødderne på en pande og blend dem til mel. Spelt kokosolien på panden. Kom dadler, abrikoser og den smeltede kokosolie i blenderen og blend til en ensartet masse. Tilsæt kokosmel, chiafrø, hamp proteinpulver, kakaopulver, vand og ahornsirup. Blend igen til massen er ensartet. Vær tålmodig når det blendes. Rør jævnligt rundt i blandingen og tilsæt mere vand hvis massen føles for tør.
Fordel en form på omkring 20x22 cm med bagepapir og kom massen heri. Brug en dejskraper til at flade den ud. Drys med gojibær og stil den på køl i minimum 2 timer. Skær massen ud i barer og opbevar dem på køl. Pak barrene ind i madpapir eller lignende, hvis du ønsker at tage dem med på farten.