Raw matcha brownies og lun matcha latte
Personligt er jeg vild med kage i alle slags afskygninger, og jeg synes der skal være plads til at spise det til særlige lejligheder. Jeg har altid været af den overbevisning, at en kage skal være med masser af smør og sukker, i ved, sådan en rigtig tung Gateau Marcel chokoladekage. Men efter smagsoplevelsen med denne her brownie, må jeg erkende, at den gode smag også kan skabes med naturlige råvarer. Denne her raw dadel brownie smager helt fantastisk! Kagen er både gluten- og laktosefri. Den indeholder hverken mel eller raffineret sukker, men kun naturligt sukker fra de søde dadler, som blendes til en cremet kakaomasse med pekannødder, rent vaniljepulver og rundes af med lidt havsalt. Brownien toppes med en lækker matcha frosting med koldpresset kokosolie. Den er mættende, og du har kun brug for et lille stykke, for at blive tilfredsstillet. Den er nem at lave, da den ikke skal bages, men kræver kun, at du laver den i små steps, da både bund og frosting skal i fryseren over to omgange for at sætte sig.
Til kagen serveres en lun matcha latte. Men hvad er matcha egentlig, og hvorfor er det så sundt? Matcha te er indenfor de seneste år, blevet det nye super food på grund af sine mange sundhedsfremmende virkninger. Matcha betyder ”knust te” og består af grøn te, der er blevet malet til fint pulver. Når du drikker en normal kop grøn te, vil du opløse de grønne teblade i vand, og herefter smide dem ud, hvor du hos matcha teen vil drikke selve bladene.
Matcha te er rig på antioxidanter og giver, på grund af sit høje indhold af koffein, rigtig god energi, og er et fint alternativ til kaffe. Drik den før din træning og få gavn af den opkvikkende effekt for at yde bedre. Matcha te bør dog ikke drikkes i uanede mængder, men skal nydes på niveau med kaffe.
Matcha te smager som grøn te bare knap så bittert, og kan nemt peppes op med både vaniljepulver eller honning for at gøre den sødere. For at lave matcha latten kan du bruge et Matcha Starter Set fra Teatox. Sættet består af 30 g matcha pulver og et traditionelt japansk håndlavet piskeris i bambus, som bidrager til en mere skummende effekt. Brug 1 tsk. matcha pulver per kop.
Matcha te kan også bruges i din smoothie, juice, i en kold islatte eller i andre bagværker.
RAW MATCHA BROWNIES
BROWNIE BUND
Du skal bruge (ca. 8 stk.):
100 g økologiske pekannødder fra Urtekram
150 g økologiske dadler fra Urtekram
1/2 dl kakaopulver
1 tsk. økologisk vaniljepulver fra Urtekram
1 knivspids havsalt
1 dl vand
Fremgangsmåde
Blend pekannødderne i en blender eller minihakker indtil de er blendet til mel. Tilsæt kakaopulver, vaniljepulver, havsalt og blend videre. Hak dadlerne i mindre stykker og kom dem i en pande med 4 spsk. vand. Lad det koge op indtil dadlerne bliver bløde, det gør dem nemmere at blende. Tilsæt dadlerne til den øvrige masse sammen med ½ dl vand og blend det hele indtil massen er jævn og klistret. Kom massen i en lille bradepande forklædt med bagepapir. Kom den i fryseren og lad den stå her i minimum 2 timer.
MATCHA FROSTING
100g økologisk kokosolie fra Urtekram
1/4 dl akaciehonning
1 knivspids økologisk vaniljepulver fra Urtekram
1 tsk. Teatox Energy Matcha Organic Green Tea Powder matcha pulver
Tag brownie bunden ud af fryseren når den har sat sig. Kom kokosolie, akaciehonning, matcha- og vaniljepulver i en skål og rør det hele grundigt sammen til en ensartet masse. Smør frostingen ovenpå browniebunden og sæt den i køleskabet en times tid. Drys brownien med matchapulver, skær den ud i små firkanter og server den. Opbevar brownien på køl for at forlænge holdbarheden, hvis den altså ikke allerede bliver spist på få dage.
MATCHA LATTE
Du skal bruge (1 kop):
1 Teatox Matcha Starter Set (herunder 1 tsk. matcha pulver og et bambus piskeris)
0,75 dl vand
2,5 dl mælk
1 tsk. akaciehonning
Kog vandet og lade det køle lidt af. Det må ikke være kogende (max 80 grader), når det hældes over matcha pulveret. Pisk pulver og vand sammen i skålen med piskeriset indtil der dannes en fin skum på overfladen. Kom blandingen i koppen den skal serveres i. Tilsæt akaciehonning og pisk yderligere. Lun mælken i en mælkeskummer eller varm mælken i en gryde og pisk mælken med et piskeris til den skummer. Hæld den varme mælk oveni koppen og drys med lidt matcha pulver på toppen inden den serveres.