Sådan vælger du den rigtige hjemmefarve
Kender du det: Du har besluttet dig for at der skal ske noget nyt med dit hår og du vil måske gerne spare lidt penge ved at gøre det selv? Du kigger på det kæmpe udvalg af hjemmefarve og grubler over, hvad du nu skal vælge …
Jeg kan fortælle dig, at jeg har haft rigtig mange piger og drenge i frisørstolen, som desværre ikke har fundet frem til den rette hjemmefarve, og derfor er endt med et helt andet resultat end det de så på pakken. Og det er netop denne fejl mange begår, når de skal vælge en hjemmefarve: De ser på pakken og tænker: ”Denne her farve er flot, den vil jeg gerne have”.
Desværre fungerer er hårfarvning ikke helt så ligetil. Jeg håber at du vil tage dig tid til at læse denne artikel, hvor jeg vil gøre mit bedste for at guide dig til det rigtige valg af hjemmefarve, så du får det ønskede resultat!
Allerførst skal du spørge dig selv om, hvad det er du ønsker, der skal ske med dit hår – og husk at være realistisk. Når du kigger på de mange hjemmefarver er det første du skal vide, at der er flere forskellige hårfarvetyper, og valget påvirker dit endelige resultat. Lad mig fortælle dig om typerne her.
Midlertidig hårfarve
Denne farvetype indeholder kun et færdigudviklet pigment, som vi kender fra pudder- skum- eller sprayformerne. Måske har du selv prøvet de midlertige hårfarver som barn, når man skulle ligne Pippi til fastelavn og derfor være orangehåret for en dag? Denne type hårfarve indeholder kun et færdigt pigment, som udelukkende lægger sig uden på hårstrået, og derfor også vil blive vasket ud ved første hårvask. Du får altså kun et ganske midlertidigt resultet. Dermed sagt er fx en hårfarvespray det helt oplagte valg, hvis du skal skifte hårfarve for en aften! Drømmer du fx om at give dit hår et let pastelfarvet skær før en tur i byen eller skal du til temafest og ønske at gå all in på udklædningen, så er en hårfarvespray helt perfekt.
Semi-permanent hårfarve
Semi-permanent hårfarve er en farvetype, som også kun indeholder et færdigudviklet pigment, hvilket betyder, at der ikke indgår kemi for at farvebehandle håret. En semi-permanent hårfarve kan være en farvebombe eller en Crazy Color som fx farverne fra Renbow. Her har vi en færdigblandet hårfarve, der minder om en hårkur, og som påføres i et håndklædetørt hår, og skal virke et par minutter. Herefter vil farven holde i 7-14 dage ca. Semi-permanent hårfarve går også under navnet skyllehårfarve, da den, som navnet indikerer, lader sig skylle ud efter nogle vaske.
Semi-permanent hårfarve og skyllehårfarve ses bedst på et i forvejen lysnet hår, men kan også sagtens bruges af en mørk- eller rødhåret, som vil friske farven op. Mange lyshårede bruger også semi-permanent hårfarve til at holde det kolde skær i håret, eventuelt med Colour Boost-masken fra REF i farven ’Platinum Blonde’.
Demi-permanent hårfarve
Anderledes end semi-permanent hårfarve, så er demi-permanent hårfarve en farvetype, hvor vi har et mix af et færdigudviklet pigment og et uudviklet pigment. Dette er de farver, vi også kalder for toning og glossing. Da vi har uudviklede pigmenter i en demi-hårfarve, skal vi bruge en beize for at aktivere farvepigmenterne.
Forskellen fra denne og de forrige hårfarvetyper er, at en demi-permanent hårfarve er tokomponent, da vi både har farven og beizen, som skal blandes. Det vil sige, at vi nu bruger kemi i håret, og farven derfor vil åbne skællaget for at trænge ind i hårstrået.
En toning er utrolig populær i salonerne i dag, og påføres stort set altid efter der er lavet lyse striber i håret. Det gode ved toning er, at den langsomt vil glide ud af håret, og derved ikke efterlade en synlig udgroning. Hvis du er gråhåret, så kan man regne med at en toning vil dække ca. 70%.
Denne hårfarvetype giver et flot nyt liv til håret med masser af glans. Et bud på en lækker toning kunne være L’Oreals Casting Creme Gloss, som fås i mange smukke nuancer.
Permanent hårfarve
Permanent hårfarve indeholder udelukkende uudviklede pigmenter, og skal blandes med en beize for at aktiveres. Her kan vi regne med en permanent hårfarvning, som bliver i håret, og altså skal trækkes ud igen, hvis vi ønsker ny hårfarve. Den dækker til gengæld 100%. Revlon producerer mange flotte permanente hårfarver i deres serie Colorsilk.
Lysningsfarver
Lysningsfarver hører også til under permanente hårfarver. Men lysningsfarver kan udelukkende bruges i et naturhår. Altså et hår som aldrig før har været farvet på nogen måde. De kan lysne håret mellem 3-5 toner, så dit naturhår skal være blond i forvejen for at opnå et smukt resultat. Du kan oftest kende lysningsfarverne ved at de hedder et tal over 10 fx 11,2 eller 12,1. Vores grundfarver går nemlig fra 1-10, hvor 1 er sort og 10 er meget lysblond, og alt over 10 er lysningsfarver ved de fleste farveproducenter.
Afblegning
Afblegning er en lysningspulver, som blandes med beize for at lysne håret. Jeg vil altid råde til at være forsigtig med denne hårfarvetype, da afblegning kan ødelægge vores byggesten inde i håret. Start eventuelt med at bruge en hætte til at lave striber og derefter påføre afblegningen i striberne. Så får du et naturligt resultat, og skader kun en lille del af håret.
Nu hvor du har fået en kort præsentation af farvetyperne, skal du stille dig selv spørgsmålet om, hvor du vil hen med dit hår, og selvfølgelig om det er realistisk. Du kan ikke gå fra mørk til platinblond på én dag, men du kan godt gå fra lys til mørk. Her skal du bare huske en vigtig detalje, som vi frisører kalder for forpigmentering.
Forpigmentering
Forpigmentering skal bruges, hvis du farver et lyst hår mørkt. Hvis du blot lægger en mørk hårfarve direkte ovenpå dit lyse grundlag, vil resultatet blive grønt, fordi der ikke er nogle varme pigmenter til at støtte op om den mørke farve.
Vi kan dele det op sådan, at hvis du vil være sort eller meget mørkhåret, som også hedder tonehøjde 1, 2 eller 3 på farverne, skal du starte med at farve håret rødt. Altså en rød hårfarvning inden den mørke. Hvorfor? Fordi rød ophæver grøn, og du vil derfor få en flot brun farve uden grønt skær. Denne farveregel kan du også bruge, hvis du kommer hjem fra badeferie, og er endt op med et grønt skær i håret. Her vil den røde igen ophæve de grønne pigmenter.
Vil du derimod være en lækker chokoladebrun, som normalt ligger i en tonehøjde 5, kan du nøjes med at farve håret orange for at modvirke de grumsede pigmenter. Hvis du blot ønsker at være 1-2 toner mørkere, kan du vælge en farve som fx 8,3 eller 7,4 da dette er blonde farver med en varm refleks i. Dette kalder vi en indirekte forpigmentering, og bruges kun ved en farve, som skal være en anelse mørkere.
Læs mere om valg af farve og hvad refleksfarverne betyder her.
Når du bestiller farve hjem, så tag udgangspunkt i, at én æske med farve er nok til et skulderlangt hår med normal tykkelse. Har du længere hår end skuldrene eller meget tykt hår, skal du altid købe to pakker. Håret er nødt til at være ordentligt mættet med farve for et flot resultat.
Jeg håber, at du er blevet klogere i dit valg om, hvilken hårfarve du skal bruge.